Ga naar de inhoud

Restaureren, repareren en smeden van praktische en kunstzinnige metaal voorwerpen

Bij Smederij van Woerkom hebben we vele verschillende mogelijkheden om te werken met prachtige materialen en objecten. Sinds dat wij ons bezighouden met het smeedwerk zijn er veel uitdagingen geweest en hebben we geleerd om te gaan met allerlei materialen en voorwerpen, waarbij we diverse praktische en kunstzinnige werken heb gemaakt en gerestaureerd. 

Het werk van een smid bestaat uit meer dan het omvormen van een ruw materiaal. In de voorwerpen die wij smeden, restaureren en creëren zit een stukje passie en identiteit. Iets wat herkenbaar is in al het vakwerk dat wij afleveren.

Binnen deze pagina vind je een brede selectie van verschillende diensten en werkzaamheden. Daarmee willen wij je een breed beeld geven en mogelijk antwoorden op je vragen omtrent smeed- en restauratiewerk. Mis je iets of heb je vragen, dan kun je me altijd benaderen!

Trappen

Trappen zijn er in verschillende vormen, maten en grootte maar hebben bijna allemaal dezelfde functie, namelijk verschillende niveaus in hoogte met elkaar verbinden. Er zijn ontzettend veel soorten en stijlen in trappen. Hierin ook weer het onderscheid tussen klassieke en moderne trappen.

Diverse soorten trappen zijn door onze handen vervaardigd en we zijn bekend met de wijze waarop er omgegaan moet worden met deze trappen, zowel bij het maken van nieuwe trappen als het restaureren ervan. Onder andere deze soorten trappen vallen onder onze werkzaamheden:

Een rechte trap die bestaat uit twee zijkanten en meestal tussen de 12 en 14 traptreden heeft. Deze vorm van trappen kenmerkt zich doordat hij vaak erg stijl is en gebruikt wordt op plekken waar er vrij weinig ruimte is om een trap te plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn de trappen die gebruikt worden in bijvoorbeeld een molen of het trappetje van een hoogslaper.

Een spiltrap heeft een herkenbare ronde vorm die ronddraaiend naar boven loopt. Deze soort trap kan met verschillende materialen gemaakt worden echter is staal het meest gebruikte materiaal. De spiltrap neemt in verhouding met andere trapsoorten de minste ruimte in beslag en past vaak goed in het interieur van de woning.

Keizerlijke trappen zijn sierlijke trappen die veelal gebruikt werden in paleizen en gebouwen van staat, die destijds voornamelijk van steen werden gemaakt. Hier komt ook de oorsprong van de naam van deze trappen vandaan. De keizerlijke trappen kenmerken zich door de tussenliggende plateau’s en de hoeksteek die de trappen maken. Tegenwoordig worden moderne keizerlijke trappen gemaakt van staal en worden ze sierlijk maar ook praktisch toegepast in het interieur.

Hekken

Een hek, hekwerk of afrastering wordt al jarenlang gebruikt om bepaalde stukken of gebieden af te scheiden en enkel bereikbaar te maken voor de eigenaar van het terrein. Vroeger had het voornamelijk deze praktische functie, maar tegenwoordig wordt een hekwerk ook vaak toegepast als sierlijke toevoeging aan het landschap, tuin of een woning.

Restauraties van hekwerken komen regelmatig voor, ook krijgen wij de vraag om maatwerk te leveren voor nieuwbouw projecten. Deze beide soorten hekwerken maken of restaureren wij met verschillende materialen en kunnen in diverse stijlen worden opgebouwd, zoals bijvoorbeeld sierlijk, klassiek of modern. Een hekwerk wordt hand- en op maat gemaakt naar de wens van de opdrachtgever.

Hakbijlen en messen

Al sinds de oertijd zijn er allerlei materialen gebruikt om messen en bijlen van te maken. Heel lang geleden was het steen en botten en werd later vervangen door verschillende metalen. Het gebruik van metaal voor bijlen, messen en zwaarden is sinds die tijd gebleven omdat dit materiaal erg duurzaam en sterk is. Hiermee is het uitermate geschikt voor hakbijlen en messen, dit zijn namelijk producten die flink wat te verduren krijgen.

Wat we voor jou kunnen doen?

De scherpte van een mes of bijl is essentieel voor het goed functioneren van het gereedschap. Zonder scherp blad is het immers niet meer dan een bot stuk metaal. Bij aflevering van een handgemaakt mes of bijl is het slijpen ervan natuurlijk een belangrijk onderdeel dat uiteraard inbegrepen is bij de levering ervan.

Na verloop van tijd wordt een mes of bijl minder scherp, zeker wanneer het voorwerp actief gebruikt wordt. Het minder scherp of bot worden van een mes of bijl is een logisch gevolg van het gebruik van het voorwerp. Ook voor het slijpen en dergelijk onderhoud van messen, bijlen, zwaarden en overige metaalstukken kun je bij ons terecht.

Verschillende soorten bijlen

Hakbijlen hebben meerdere functies, daarom zijn er ook verschillende manieren waarop hakbijlen worden gemaakt. De vorm, sterkte en lengte van een bijl kan namelijk afhangen van de werkzaamheden die ermee uitgevoerd moeten worden. Daarom is het belangrijk om goed na te denken waarvoor de bijl gebruikt gaat worden.

De standaard hakbijl wordt gebruikt voor alle basiswerkzaamheden waar een bijl aan te pas komt, maar voornamelijk kap- en hakwerkzaamheden. Een kleine hakbijl volstaat voor het meer eenvoudige en kleine werk, maar wanneer er zwaardere werkzaamheden zijn is het verstandig een grotere bijl te gebruiken.

Een bijl is veelal handig voor het grove kap en hak werk. De bijl kan echter ook gebruikt worden voor preciezere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het vellen en kloven van bomen en stukken hout.

Om deze werkzaamheden uit te voeren met een bijl zijn er andere soorten bijlen beschikbaar die een unieke bouw hebben voor dit specifieke gebruik. De kloofbijl heeft een unieke en kenmerkende hoek van 30 graden of meer. Hierdoor worden de houtvezels uit elkaar gedreven en wordt het hout gemakkelijk in tweeën gespleten. Daarnaast is de kloofbijl ook zwaarder dan de gemiddelde bijl, maar niet geschikt voor kapwerkzaamheden. Juist voor het kappen wordt voornamelijk een velbijl gebruikt welke ook handig is voor verwijderen van de boomschors.

Een bijl is vaak een onmisbaar stuk gereedschap tijdens het kamperen of het maken van trektochten in de wildernis. De handbijl (ook wel jachtbijl genoemd) is een kleine en compacte bijl die speciaal gemaakt is om gemakkelijk mee te nemen in je rugzak en uitermate geschikt voor kleine hakklusjes, zoals het doorhakken van touw, kleine takken en het maken van aanmaakhoutjes.

Lampen, Lantaarns en Kaarsenhouders

In de jaren 1500 verschenen in Nederland de eerste lantaarns langs de wegen en straten, destijds voornamelijk in de grote steden. De voornaamste functie van de lantaarns was om het duister van de nacht te verminderen en ervoor te zorgen dat er meer zicht op straat was. Omdat de eerste lantaarns licht gaven doormiddel van gas- en kaarslicht was het noodzaak dat de lantaarns en kaarshouders gemaakt werden van een stevig, brandveilig en duurzaam materiaal. Metaal was hiervoor uiterst geschikt. Voornamelijk ook omdat er binnenshuis veelvuldig gebruik werd gemaakt van gas- en kaarslicht.

Tegenwoordig zijn metalen lampen, lantaarns en kaarsenhouders veelal ter decoratie van een huiskamer of woning en hebben ze meer een historische en esthetische functie dan een praktische functie.

Alhoewel staal een duurzaam en stevig materiaal is heeft dit materiaal vaak wel onderhoud nodig of is het soms zelfs toe aan restauratie werk. Lampen, lantaarns en kaarsenhouders zijn in vele verschillende vormen echter zien wij kroonluchters, metalen lampen, wand- en staande kandelaars en metalen lantaarns het meest voorbijkomen in ons werk. Voornamelijk vallen verschillende lampen, lantaarns en kandelaren onder restauratiewerkzaamheden echter kun je ook bij ons terecht als je persoonlijke en op maat gemaakte stukken wil.

Laswerk

Het lassen van metaal klinkt als iets hypermoderns, echter werd er in de brons en ijzertijd ook al veel gebruik gemaakt van verschillende lasvormen. Voornamelijk wordt lassen beschreven als het maken van een verbinding tussen 2 stukken metaal, vaak door middel van het gebruik van warmte of druk. Vroeger werd voornamelijk de warmte van vuur gebruikt om metaal te verwarmen, hierna kon het metaal gebogen en verbonden worden met andere stukken metaal. Tegenwoordig zijn er modernere varianten, hoewel niet altijd voor ieder materiaal geschikt. Daarom beheersen wij verschillende oude maar ook nieuwe las technieken.

Elektrisch lassen

Hitte kan op verschillende manieren ontstaan en ingezet worden om stukken metaal aan elkaar te lassen. Een veelgebruikte vorm van lassen is hitte opwekken door middel van elektriciteit en hiermee stukken metaal aan elkaar verbinden. Van de vele verschillende soorten elektrisch lassen is MIG/MAG de meest voorkomende vorm. Bij MIG/MAG lassen wordt er middels een constante spanning een plasmaboog tussen de draad en het metaal gevormd. Hierdoor smelt het metaal en kunnen er metalen met elkaar verbonden worden. TIG lassen lijkt op MIG/MAG echter wordt er bij TIG lassen gebruik gemaakt van constante stroom.

Materialen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten metalen die allen een andere functie hebben en voor diverse producten worden ingezet. Van oudsher zijn ijzer, staal, koper, messing en brons de klassieke metalen die veel gebruikt werden voor constructie, gereedschap en versieringen. Al vanaf ver voor de middeleeuwen werden deze metalen veelvuldig en breed ingezet. In veel van ons restauratiewerk zijn dit ook de metaalsoorten die wij het meest tegenkomen. Omdat deze metalen vaak al lang gebruikt zijn en daardoor mogelijk fragiel, is het belangrijk om zo secuur mogelijk te werk te gaan. Dit is ook wat wij interessant vinden aan het restaureren van deze historische metalen.

Moderne materialen

De afgelopen honderd jaar zijn er natuurlijk ook nieuwe metalen ontdekt en uitgevonden, bijvoorbeeld RVS (roestvrijstaal) en aluminium. Alhoewel je deze metalen niet vaak terugziet in historische stukken, zijn dit ook interessante metalen om mee te werken. Ook deze metaalstukken hebben namelijk hun eigen verhaal en wijze waarop ze gerestaureerd en behandeld dienen te worden.

Beeldende kunst

Kunst, het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij een smederij. Maar ons vak bestaat juist uit veel creativiteit en passie. Het vervormen van een stuk metaal en het tot zijn recht laten komen in een prachtig abstract, sierlijk of modern stuk kunst geeft ons energie en geeft ons de kans om een stuk metaal tot leven te laten komen in de vorm van een kunstobject. Je hebt gedachten over een persoonlijk en op maat gemaakt kunstobject? Neem dan contact met ons op en we gaan samen aan tafel om een mooi stuk beeldende kunst te maken!

Interieur

Staal en metaal kunnen op allerlei manieren worden ingezet in de woning of toevoeging aan het interieur. Het gebruik van staal geeft een strakke en industriële uitstraling & look aan je woning. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mooie tafels, stoelen, banken, schappen of kasten.

Bijna alles wat je wenst voor je interieur kan door ons worden gemaakt. We gaan samen op zoek naar wat het beste in jouw woning past en daarna gaan wij in de smederij aan de slag om jouw persoonlijke meubel te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos en daar helpen we je graag bij!

Hang en sluitwerk

Metaal wordt vaak gebruikt voor het hang en sluitwerk van deuren, luiken en scharnieren. Er wordt metaal gebruikt voor deze objecten omdat metaal een duurzaam en stevig materiaal is dat hiervoor langdurig gebruikt kan worden. Na verloop van tijd hebben deze metaalstukken wel enig onderhoud nodig, vaak krijgen we daarom ook dit soort stukken metaal onder onze handen. Echter krijgen we vaak ook de vraag of we nieuwe scharnieren, deurklinken of haken willen maken en dit is uiteraard ook iets wat mogelijk is.